BDSM – een boeiende wereld

BDSM – een boeiende wereld

De hogeschool van de erotiek, zo wordt BDSM wel genoemd. Podium voor verscholen gevoelens die in meer mensen leven dan je misschien denkt. Plek waar uitersten een genotzuchtig verbond sluiten. Het domein van de veer, het touw, de zweep en een groot aantal andere attributen die niet in elk huishouden voorkomen. Speelveld van tedere en geraffineerde stimulansen, verrukkelijke onvrijheid en opwindende macht. Van liefdevolle pijn en genot. De wereld van doms en subs. Een kennismaking.

BDSM

De letters staan voor bondage, discipline, sado- en masochisme. Maar daarmee is het begrip BDSM allerminst omschreven. Er zijn talloze subvarianten. De limiet is de menselijke fantasie en die is nagenoeg onbegrensd, vooral als het gaat om het bedenken van erotisch raffinement.

“Doe ik je pijn?” – “Ja, ga dóór!”

Erotiek is een spel van verrassende intieme reacties en van deuren die soepel meegeven als je er per ongeluk tegenaan leunt. Je houdt een hand of been vast, trekt eens aan wat haar en opeens blijken onacceptabele handelingen heel opwindend te zijn. “Doe ik je pijn?” – “Ja, ga dóór!” Erotiek zet de wereld op zijn kop. Stimulansen zijn gezamenlijke opwinding, onderlinge openheid en een partner die er net zo over denkt als jij. Vaak is een goed gesprek het juiste moment om toe te geven dat je graag eens op die even geliefde als verleidelijke billen zou willen slaan. Of dat je ervan droomt vastgebonden te zijn zodat je je niet kunt verzetten tegen zijn woeste en wellustige temperament. Of dat je dat zachte vlees dat jou in zijn ban houdt wel eens zou willen geselen. Je bent BDSM’er voordat je het weet.

Wegstoppen is niet leuk, ontwikkelen wel

Dergelijke gevoelens zijn heel dichtbij en komen op grote schaal voor. In de VS zegt meer dan 60% van de bevolking wel eens aan vastbinden of vastgebonden worden te hebben gedacht (Masters, Johnson en Kolodny) en dat cijfer zal hier niet zo veel verschillen. Je bent dus niet de enige en de kans dat je partner niet voor jou onderdoet is vrij groot. Als dergelijke fantasieën opduiken, kun je er twee dingen mee doen: ze opnieuw wegstoppen of kijken of je ze gezamenlijk verder kunt ontwikkelen. Wegstoppen is niet leuk, ontwikkelen wel.

Gevoel van macht en onmacht

“Het ging eigenlijk vanzelf. We stoeiden wat en ik bond haar handen op haar rug met de ceintuur van mijn badjas. We lachten er alle twee om maar het wond ons ook erg op. Ik vond nog een paar ceintuurs en bond daarmee haar benen vast. Minutenlang heb ik alleen maar naar haar gekeken. In die paar minuten kreeg langzaam het gevoel van macht en onmacht vorm. Ik vertelde haar dat de gedachte aan haar lichaam mij telkens van mijn werk afhaalde en dat haar borsten daarvoor gestraft moesten worden. Daarop pakte ik een handdoek en sloeg haar. Niet erg hard, maar ze kronkelde om haar borsten aan mijn slagen te onttrekken. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik genoot. Toen ik haar losmaakte, vertelde ze dat de slagen haar een gevoel van bevrijding hadden gegeven.”

Nu lezen:   Het relaas van een onderdanige vrouw

Zo begint het vaak. Beide partners zijn verrast door de rol waarin ze zijn beland en de uitwerking die deze op elk van hen heeft. Onmiskenbaar erotisch maar anders dan gewone seks en met andere ingrediënten. Zelfs de partners zijn anders en ook dat prikkelt. Volgende stappen zijn vaak handboeien, een zacht touw, een mild zweepje, haken in muur of plafond waar na gebruik een hangplant in kan zodat kinderen niet met lastige vragen komen.

Speelse oefening in dominantie en submissie

Wat opvalt in dit onschuldige voorbeeld is het feit dat je tenminste met z’n tweeën moet zijn. Het tweede dat opvalt is de onderlinge ongelijkheid. Erotische spanning neemt toe als een van de partijen dominanter is en een leidende rol neemt. Degene die slaat en degene die is vastgebonden zijn niet elkaars gelijken, althans niet op dat moment. Er is een tijdelijke machtsverhouding ontstaan. Dat is een kenmerkende eigenschap van BDSM. Het is een speelse oefening in dominantie en submissie. Het aantrekkelijke van zo’n machtsverhouding is dat deze de onderliggende partij van verantwoordelijkheid ontslaat terwijl de bovenliggende kan profiteren van de hulpeloosheid van de ander.

Schuivenderwijs van pijn naar genot

Het derde en meest tot de verbeelding sprekende element is pijn. Waarom wil de een dat toebrengen en de ander dat ondergaan? Omdat gewone seks al aantoont dat pijn en genot bij elkaar horen. Iets te hard bijten in een borst of penis, nagels in een rug, dijen die branden door een sexy one day stubble – uitingen die laten zien hoe hoog de hartstocht kan oplaaien. “Als ik ‘au’ zeg, stopt ‘ie,” vertelt een vrouw over haar man die duidelijk niet als dom in de wieg is gelegd. In haar stem klinkt teleurstelling over een verloren hoogtepunt waarvoor ze graag nog wat van zijn razernij had willen ondergaan. Sommige vrouwen dragen de uiterlijke tekenen van de passie die ze opriepen – zuigzoenen, tand- en nagelafdrukken – als trofeeën mee en laten ze vol trots aan vriendinnen zien.

Nu lezen:   Gynaecologenstoel en Andreaskruis: steekpartij in Eemnes

Pijn is dus niets nieuws. Een theorie zegt dat het een alarmsignaal is dat je net als de zoemer van je wekker min of meer kunt instellen zoals je zelf wilt. Als je opgewonden bent, zal je verlangen naar méér het zoemmoment steeds verder opschuiven. Omdat genot en pijn in je hersenen naast elkaar liggen, kom je zo schuivenderwijs op het terrein van de buren terecht.

Zinderende spanningsboog

Gemeen? Welnee, niet zo lang beide partners instemmen. Dan is wat in het dagelijks leven gemeen lijkt voor beide partijen opeens opwindend. Er schuilt nu eenmaal een krachtige prikkel in de hulpeloosheid die een sub dwingt te ondergaan wat zijn of haar meester wil. Net zoals het geweldig opwindend is om als meester te kunnen doen wat je altijd al wilde zonder dat je je iets van bezwaren hoeft aan te trekken. BDSM schept een contrast met een zinderende spanningsboog die alle partijen ongekende bevrediging kan schenken. Zolang het maar met wederzijdse instemming gebeurt en met verstand en gevoel voor verantwoordelijkheid.

Een andere kant van jezelf

Niemand begint zoals het eigenlijk zou moeten, dus na het lezen van de uitgebreide informatie die op het web en bij de boekhandel voorhanden is. Seks is iets van onszelf en dat moet het ook blijven. Maar in BDSM gaat het toch een tikje anders. Je brengt een andere kant van jezelf naar voren, die van sub of dom, en daarin ben je nog niet zo thuis. En wat misschien nog belangrijker is: ook de rol van je partner is gloednieuw. Weinig aspirant-doms begrijpen wat de ander ertoe brengt sub te willen zijn. Alles is anders.

Subspace

Maar pijn is toch niet echt fijn? Daar denken sommige subs anders over. Ze willen lekker subspacen. Subspace is een lichamelijke reactie op aanhoudende pijn. Het lichaam ontwikkelt een stof – endorfine – die pijn neutraliseert en de sub in een roes-achtige toestand brengt. De sub ervaart deze toestand als iets tussen stoned zijn en hypnotische trance in. Hij of zij denkt te zweven. Praten gaat soms niet of niet goed meer, besef van hier en nu kan te wensen overlaten, net als de spiercoördinatie. Maar de sub voelt zich er prima bij, soms zelfs euforisch. Dat is geen wonder want endorfine verdooft niet alleen, maar versterkt ook het geluksgevoel.

Nu lezen:   'Mijn man vond een leren zweep in mijn kledingkast. Tja, praat dat maar eens recht'
Rollenspel

De populairste vorm van BDSM is rollenspel. Partners die volkomen gelijkwaardig zijn treden daarin op als meester, dominant of kortweg dom, of als onderdanige, slaaf/slavin of sub. Waarom ze tot een dergelijke keuze komen is vaak niet duidelijk. Opvallend is dat mensen nog al eens een rol kiezen die het tegenovergestelde lijkt van hun sociale positie, alsof ze in hun spel tegenwicht willen vinden. Sommigen wisselen van rol (switch) en zijn beurtelings dom en sub. Dat is minder vreemd dan het lijkt. Volgens Freud schuilt in elke dom een sub.

Een mer à boire voor de fantasie

Een rollenspel vraagt enig acteertalent. Hoe realistischer iedereen zijn rol vertolkt, des te groter is de spanning. Je partner vastbinden met een sjaal, handboeien of touwen is al een rollenspel waarin jij de dom bent en de ander de sub is. Sommigen komen nooit verder dan deze rolverdeling en leven zich daarin helemaal uit. Anderen maken zich een rol eigen uit het ruime palet van mogelijkheden en schrikken er niet voor terug alle parafernalia aan te schaffen die daarbij horen. Lingerie, leer, latex, plooirokjes, maar ook allerhande uniformen. Bekende rollenspellen zijn agent(e) en verdachte, dokter/verpleegster en patiënt(e), cipier en gevangene, chef(fin) en ondergeschikte, het sollicitatiegesprek. Taxichauffeu(r)(se) en passagier(e) kan heel goed buitenshuis worden begonnen en binnenshuis voortgezet, net als een verkrachtingsspel. Rollenspellen zijn een mer à boire voor liefhebbers met fantasie.

Meer, meer, meer…

Voor de meeste beoefenaars is BDSM iets erbij. Een smaakmakende verruiming van het palet van mogelijkheden dat de erotiek biedt. Maar het is ook een terrein met diepgang voor diegenen die meer willen. Meer finesse, meer pijn, meer schouwspel, meer beleving, meer genot. Verlangen naar meer is een eigenschap van erotiek en dus ook van BDSM. Sommige liefhebbers hebben daarom van BDSM een levenswijze gemaakt. 

Bron: Rob Hordijk, 2014