Flagellant voelt Jezus’ lijden aan den lijve

Delen

In het voetspoor van de lijdende Christus slaan gelovigen zichzelf tot bloedens toe. Godsdienstpsycholoog Vandermeersch verdiepte zich in de zieleroerselen van de ‘flagellanten’. Hun zelfkastijding heeft diepreligieuze wortels. En als hij met studenten flagellanten opzoekt, willen er altijd een paar meedoen.

De smalle, ongelijke straatjes van het Spaanse dorp puilen uit van het publiek, tussen de mensenmassa door kruipt een stoet priesters, misdienaars en dorpelingen. Van veraf zijn ze alleen te onderscheiden door de enorme kruisen die ze omhooghouden. De camera zoomt schokkerig in.

Midden in de processie lopen enkele mannen met witte maskers. In hun smetteloze gewaden is een gedeelte uitgespaard: hun ruggen zijn onbedekt. In een constant tempo slingeren ze een bundel touwen over hun schouders, precies op het blote gedeelte van hun lijven. Links, rechts, links, rechts. De camera verplaatst zich naar de dorpskerk. De mannen staan nu in het gangpad en bij het altaar. Hun ruggen zijn rood. De slagen galmen door de ruimte.

Lees verder op Trouw