Lustkapper weer actief

Lustkapper weer actief

Via Facebook wordt Denise benaderd door ene Dirk Brouwer. “Hoi, ik zag je op Facebook. Je hebt mooi haar. Wil je voor ons model zijn voor een wedstrijd? Dan steken wij je haar mooi op.”

Klinkt als een mooi aanbod, ondanks dat zijn Nederlands erg brak en gaar is. Interpunctie heeft Dirk nog nooit van gehoord. En ook spelling is lastig. ‘Martini Plaza’ wordt ‘martinie plaza’, ‘je hebt mooi haar’ is’ is ‘je heb moi haar’, ‘juli’ is ‘jullie’ en ‘je’ is regelmatig ‘jee’.

Maar Dirk is kapper, en geen neerlandicus. Dus een kniesoor die daar op let. En Dirk heeft veel complimenten voor het mooie haar van Denise. En een goed voorstel: honderd euro voor het model en ook nog eens een waardebon van vijftig euro. Zeg daar maar eens nee .

Toch ruikt Denise onraad. Dirk wil te graag en het is allemaal wel heel vaag. Zo is er geen website van de wedstrijd, noch van de kapsalon. “Maar die komt dinsdag online”, belooft Dirk. Tegelijk voert hij de druk op. Hij wil het liefst vanavond al afspreken. Bij hem in de thuiskapsalon.

Voordat Denise daarop ingaat, raadpleegt ze Google en warempel: dit lijkt, getuige onze artikelen, verdomd veel op de handelswijze van de Lustkapper. Enige verschil is dat ze via Facebook rechtstreeks door hem wordt benaderd. En alle communicatie gaat via Facebook.

Nieuw is ook dat de Lustkapper een beloning in het verschiet legt. Dat is best nasty, want met honderd euro worden twijfelaars allicht over de streep getrokken. Gelukkig ontdekt Denise tijdig dat het om de Lustkapper gaat. In plaats van afspreken met hem, belt ze ons wakker.

Nu lezen:   Verknipte lustkapper

Na twee zinnen uitleg is het duidelijk: dit gaat om de Lustkapper. De brakke berichten die ze doorstuurt komen overéén met het app-gesprek dat wij in mei 2018 met hem hebben. We proberen hem dan, na vele verhalen over zijn dubieuze praktijken, op heterdaad te betrappen.

Vriendlief maakt een afspraak met de Lustkapper. Dat gaat niet heel eenvoudig, want het ene moment woont hij in Appingedam en neemt hij valselijk de naam aan van een bekende kapperszaak daar. Eem later zit hij in Lewenborg en moeten we naar daar Noord-Groningse wijk.

Facebook

Dat doen we. Vriendin achter het stuur. Freek en Stefan posten met camera om het hoekje en ik lig onder een kleedje tussen de voorstoelen en de achterbank van de kleine Fiat Punto. Niet comfortabel , maar dut niks. Na tien minuten wachten verschijnt een vieze vent aan het raam.

“Jij komt voor de kapper?”, vraagt hij enigszins weifelend. Op dat moment ruk ik het dekentje van me af om hem vol in beeld te krijgen. Maar mijn logge lijf zit in de knoop met het dekentje. Het duurt eem voor ik bevrijd ben en ondertussen spurt de Lustkapper ervandoor op zijn fiets.

Nu lezen:   Opstelten over sm'ers: Ze belanden vaak bij de dokter

We zetten rennend de achtervolging in. Eerst langs het winkelcentrum, dan er dwars doorheen. Beveiligers zien ons spurten en helpen spontaan mee. Maar het mag niet baten. De Lustkapper verdwijnt in de portiek van een grote flat. Van buurtbewoners begrijpen we dat hij daar woont.

Maar hij doet niet meer open. De gordijnen aan de buitenkant worden ras dichtgetrokken. En als we bij hem aanbellen gebeurt er niks. We kunnen vanaf de gang niet naar binnen kijken of hij thuis is, want de ramen zijn allemaal afgeplakt met vuilniszakken. Helaas, maar het heeft effect.

Lustkapper
Lustkapper op de fiets

Na onze undercover-operatie horen we een tijd lang niks van de Lustkapper. Tot vandaag, de dag waarvan we weten dat die komt. Want de Lustkapper stopt niet zomaar. Die is hartstikke gestoord en doet dit al sinds ’95. Ooit begonnen in Emmen en sinds een jaar of vijf actief in Stad.

Zijn plan van aanpak verschilt. De ene keer hangt ‘ie briefjes aan fietsen met de oproep dat hij modellen zoekt. De andere keer hangt hij een notitie op bij de supermarkt. Soms spreekt hij dames zomaar aan, in de stad of het Noorderplantsoen. En tegenwoordig zet hij in op social media.

Nu lezen:   De Lustkapper is weer actief

De keer dat wij hem willen betrappen, doet een vrouw dat voor hem. Zij is, zegt ze, ter goeder trouw en plaatst namens de Lustkapper een bericht op de Facebookpagina ‘Oproepjes voor Groningers’. En nu benadert hij zelf actief vrouwen in Groningen. Ons advies: trap er niet in.

Waarschijnlijk betaalt hij die honderd euro niet. Maar belangrijker: hij is geen kapper. Het is een vieze oudere man die graag in haar wroet van jonge dames. Echt strafbaar is dat niet, tenminste niet als het slachtoffer akkoord gaat. Daarom kan de politie ook niet veel doen.

Ons gesprek met de Lustkapper

Maar je voordoen als iemand anders om iets te bereiken, dat mag dus niet. En hij is in het verleden wel veroordeeld. Zo is Harry S., wat zijn echte naam is, meermalen op de vingers getikt door de rechter vanwege diefstallen en aanranding. Opdat je het weet.

En gratis tipje naar de Lustkapper toe. In plaats van vrouwen onder valse voorwendselen naar je schmutzige huis in Lewernborg lokken: koop een kaart voor een technofeest waar XTC wordt geslikt. Stap rond 2:00 uur de chillruimte binnen en mensen vinden het gewroet heerlijk.

Bron: Sikkom

Club RopeMarks