Schoenontwerper Jan Jansen: ‘De voet is het meest sensuele lichaamsdeel’

Schoenontwerper Jan Jansen: ‘De voet is het meest sensuele lichaamsdeel’

Zijn naam is inmiddels een wereldwijde merk en zijn schoenen zijn te zien aan de voeten van vele bekendheden. Jan Jansen, Nederlands bekendste schoenontwerper, maakt schoenen om mensen kleur en feestelijkheid in het leven te geven. ”Als de schoen aan de voet komt en hij past, dan is dat een fantastisch moment”, zegt Jansen in Nooit Meer Slapen.

Al ruim zestig jaar is Jan Jansen een meester in kleurrijk, extravagant en grensverleggend schoenontwerpen. Zijn werken worden in musea over de hele wereld getoond. ”Als ik in Tokio mijn ontwerpen in een musea zie, denk ik: ik ben wereldberoemd. Maar dat is helemaal niet zo bijzonder”, vertelt Jansen.

Geen kunstenaar, maar schoenontwerper

Zijn schoenen zijn bijna kunstwerken, zo wordt met veel lof het werk van Jansen geprezen door ontwerpers over de hele wereld. Toch voelt Jansen zich geen kunstenaar. ”Ik maak schoenen waar je op kan lopen. Het is en blijft een industrieel product. Je moet je voeten erin kunnen zetten. Een ontwerp van een koffiezetapparaat bijvoorbeeld kan nog zo mooi zijn, maar je moet er wel koffie mee kunnen zetten. Ik zal dan ook nooit een hak ontwerpen waar je niet op kan staan.”

Nu lezen:   Op bezoek bij een hypnose-fetisjist

Het ambacht van het schoenmaken is Jansen nooit gaan vervelen. Het liefst staat hij vroeg op aan een leest te gaan schuren. ”Er zijn steeds nieuwe dingen te bedenken”, legt Jansen uit. ”Ik heb nooit de laatst mogelijke hak gemaakt. De nieuweling is eindeloos en ik kan er nog tweehonderd bedenken voor het komend jaar.”

Koningin Máxima

Vele bekende mensen dragen schoenen van Jansen. Ook Koningin Máxima is gesignaleerd met zijn schoenen. ”Ik heb de Koningin benaderd of ik een paar schoenen voor haar mocht maken. Daarop ben ik bij haar thuis uitgenodigd. Dat was een hele bijzondere ervaring, want ze heeft een ontzettend goede smaak. Ze zei dat ze de binnenzool niet zo smal wilde hebben, omdat ze niet met haar tenen op straat wilde lopen. ‘Die binnenzool moet wat breder’, zei ze. Ze had er heel erg kijk op.”

Nu lezen:   Meesteres Moira kreeg heel wat opmerkingen na haar docu over haar pikante werk
‘Voet is meest sensuele’

Zijn succes als schoenontwerper schrijft Jansen toe aan de passie om ontwerpen te maken voor het ”meest sensuele lichaamsdeel”. ”De voet is het meest sensuele en het mooiste lichaamsdeel dat er is. Kijk maar eens naar een mooie vrouwenvoet en naar de welvingen en de lijnen die daar inzitten. Het is een passie van mij om daar iets sensueels en erotisch omheen te bouwen. Voor mij is dat interessanter dan welk ander lichaamsdeel ook.”

Nu lezen:   Freek Vonk maakt kinky carrièremove: 'Beestachtige orgies'
Assepoester en het glazen muiltje

Het traject van een schoenontwerp is pas klaar als de schoen aan de voet te zien is, benadrukt Jansen. Dat geeft de schoenontwerper de meeste voldoening in zijn werk. ”Als de schoen klaar is en op tafel komt, is het nog een object. Dan heb je de schoen nog niet aan de voet gezien. Als de schoen aan de voet komt en hij past goed, dan is dat een fantastisch moment.” Jansen vergelijkt dat met het sprookje van Assepoester en het glazen muiltje. ”Dan zie je er iemand in die zich heel erg gelukkig voelt met de schoenen.” 

Bron: NPOradio1