The Funhouse is gesloten

The Funhouse is gesloten

Klanten kwamen tien jaar lang vanuit heel Nederland naar The Funhouse in Den Haag om kinky kleding of BDSM-artikelen te kopen. Toch stopt de goedlopende erotische winkel met bijhorende bed and breakfast er binnenkort mee door een huurverhoging van 45 procent. Eigenaresse Gea van Honk (61) wilde juist minder werken, niet méér.

Een opheffingsuitverkoop is bij deze winkel niet nodig, de producten verkopen zich vanzelf. Vanuit het hele land kwamen er altijd al genoeg mensen winkelen bij de erotische zaak. Maar sinds bekend is dat The Funhouse dicht gaat, merkt eigenaresse Gea van Honk dat het velen malen drukker is. Niet gek, vindt ze. In de BDSM-wereld is de zaak een fenomeen. In de wijde omtrek is er geen winkel zoals die van haar te vinden. ,,Klanten waren in shock toen ze het hoorden. Vragen zich af waar ze nu heen moeten. Er komen de laatste tijd een hoop die veel kopen. Als ik vraag waarom, zeggen ze: ‘Jullie gaan weg, ik moet nu nog inslaan.’”

Vijftien jaar geleden begon Van Honk de onderneming met haar man, nadat het stel zelf niet echt kinky kleding kon vinden en op internet alleen op vrouwonvriendelijke sites stuitten. Ze startten een website. Al snel kwam er een showroom aan huis waar klanten outfits konden passen. Haar man zegde zijn baan op, waarop de twee hun eerste winkel aan de Annastraat openden.

Nu lezen:   Moet er straks een deurwaarder aanwezig zijn tijdens iedere stoeipartij?

Inmiddels zit de winkel in een veel groter pand aan de Piet Heinstraat in het Haagse Zeeheldenkwartier. Het is overigens géén seksshop, benadrukt Van Honk. ,,Het is een erotische lifestylezaak. We verkopen ook seksspeeltjes, maar dat is maar een heel klein deel van het aanbod.” Hier kunnen klanten sinds tien jaar terecht voor ‘alles op erotisch vlak, van kleding tot exclusieve sm-artikelen’. Dat niet alleen. Naast de winkel biedt The Funhouse een bed and breakfast aan. De ruimte is speciaal gebouwd in het BDSM-thema, inclusief zwepen, bed met riemen en leren bank.

Gea van Honk van The Funhouse erotische lifestyle gaat er na 10 jaar mee stoppen. De winkel raakt al aardig leeg.
Gea van Honk van The Funhouse erotische lifestyle gaat er na 10 jaar mee stoppen. De winkel raakt al aardig leeg. © Frank Jansen

,,Ik was graag nog een jaar of drie gebleven”, zegt ze. ,,Maar ons huurcontract liep af. De volgende is voor vijf jaar. Samen met de huurverhoging van 45 procent is dat niet te doen.” Van Honk, richting pensioenleeftijd, hoopte juist wat minder te kunnen werken. Niet meer, om aan die huur te kunnen voldoen. Ze moest, zoals ze het zelf omschrijft, dan ook ‘even slikken’ toen ze zag hoevéél de huur omhoog ging. Ze is niet de enige in de buurt. Van andere ondernemers hoort ze ook dat die soms last hebben van de hoge huren. ,,Maar je hebt in de wijk ook zaken zitten waarvan de eigenaar het pand in bezit heeft.”

Het Zeeheldenkwartier is typerend voor het fenomeen gentrificatie: de ontwikkeling van een buurt in verval tot moderne stadswijk, waarbij het kenmerkend is dat panden steeds meer waard worden. Door de populariteit van de buurt kunnen die hoge prijzen inmiddels gevraagd worden. ,,Makelaars hebben het ook altijd over die gezellige Piet Heinstraat, de leuke restaurantjes. Ze proberen het met Amsterdam te vergelijken”, zegt Jeroen van Loon, voorzitter van de ondernemersvereniging Zeeheldenkwartier.

Nu lezen:   'SM-huisje' op vakantiepark afgebrand

Het gevolg: sommige buurtbewoners of ondernemers kunnen de gestegen prijzen niet meer betalen. ,,Soms zijn de prijzen zo idioot hoog, dat je je afvraagt hoe je dat bij elkaar moet sprokkelen. Je mag natuurlijk vragen wat je wil, dus dat doen ze ook. Er zijn altijd wel nieuwe ondernemers die wat willen beginnen.”

Van Loon vraagt zich af hoelang de prijsstijgingen zullen duren. ,,Er zijn bedrijven die betalen 2500 euro huur per maand. Dan moet je een hoop bonbons of brood verkopen. Maar ja, daar zal goed over nagedacht zijn. Er zijn ook appartementen die tweeduizend euro per maand kosten. Er zijn mensen die dat kunnen betalen.”

Van Honk schiet vol als ze gevraagd wordt naar de laatste tien jaren in haar winkel. ,,Ik zou wel drie boeken kunnen schrijven over de hoogte – en dieptepunten. Laatst werden de ruiten hier ingegooid, net als bij een aantal andere winkels. Ook zijn er overvallen geweest. Aan de andere kant was er zo’n saamhorigheid onder de buren. Liefde van klanten die ieder jaar terugkwamen, mensen die vijftien jaar geleden al bij ons op zolder kwamen passen en nog steeds trouw hier kochten. Het vertrouwen van mensen.”

Nu lezen:   Secretary (2002)

Het is ook niet een winkel die zomaar alledaagse kleding verkoopt. Maar waar de buurt tien jaar geleden niet zat te springen om de komst van de erotische lifestylezaak, kwam dat al snel goed. ,,Vorige week kwam er nog iemand binnen om een complimentje te geven”, vertelt ze. ,,Dat de etalagepoppen altijd zo netjes aangekleed waren. We kleden ze zo, dat kinderen er geen aanstoot aan kunnen nemen.”

Of ze niet stiekem hoop heeft dat er toch een plekje wordt gevonden? Ze twijfelt even. Ja en nee. In elk geval niet op deze plek. ,,Hier is het afgesloten. Voor een jaar of drie had ik het wel leuk gevonden, maar dan voor twintig uur in de week. De omstandigheden moeten er naar zijn. Ik heb de laatste jaren zestig uur per week gewerkt, dat wil ik niet meer. De winkel is vijf dagen open. Mensen vergeten soms dat je op de zesde dag ook bezig bent. Met administratie, inkoop.” Haar ogen lichten op: ,,Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan, hoor. Maar het lijkt me zo heerlijk om op een zaterdag wakker te worden en naar de markt te gaan. Het is nu belangrijk dat ik tijd voor mezelf heb.”

AD 2024

Miss Nica Nordic Fetishclips