Wendy en Eve zijn beiden meesteressen, en daar komt heel wat meer bij kijken dan louter platte seks

Wendy en Eve zijn beiden meesteressen, en daar komt heel wat meer bij kijken dan louter platte seks

Wendy en Eve vroegen voorbijgangers in een video-interview aan welk beroep ze denken bij vaardigheden zoals bloggen, fotografie, boekhouding, empathie en communicatie. ,,Ik ben zelf een leerkracht, ik zou daarom aan het beroep van leerkracht denken. Maar je kunt veel beroepen daaronder scharen”, zegt een voorbijgangster.

Twee meiden denken aan een verzorgende of iemand die in de gehandicaptenzorg werkt. Als Wendy en Eve uitleggen welk beroep bij deze eigenschappen hoort, dan zijn de meeste mensen verrast. ,,Ik had niet gelijk aan boekhouding gedacht, maar het is eigenlijk ook wel logisch”, zegt een van de geïnterviewden. Slechts een geïnterviewde raadde dat het beroep sekswerker is.

Wendy en Eve gingen op pad namens Stichting Klankbordgroep Seksworks die een campagne heeft gelanceerd om aandacht te vragen voor het beroep van sekswerker. Daarvoor werd eerder een fictieve vacature met de hiervoor genoemde competenties gepubliceerd, waar maar liefst 63 reacties op binnenkwamen.

Ze hebben de mensen die reageerden laten weten dat het geen echte vacature is, maar dat het om een campagne gaat. ,,Een vrouw reageerde boos, omdat ze teleurgesteld was dat het geen echte vacature was”, vertelt Eve. ,,We hebben gevraagd of mensen fysiek met ons in gesprek willen gaan, om te vertellen wat ons werk inhoudt.”

Wendy en Eve zijn beide meesteressen die de fijne kneepjes van het Bondage and Discipline, Dominance and Submission (BDSM) beheersen. Omdat zij hun klant ‘domineren’, komen hun communicatieve en empathische vaardigheden van pas. ,,De veiligheid van de klant staat voorop en wij bewaken de grenzen”, zegt Wendy.

Nu lezen:   De bittere strijd om de liefde van SM-meesteres Nina

Ook kunnen ze met allerlei soorten mensen omgaan. ,,Ze kunnen bij ons terecht voor bepaalde fetisjen, ook als ze zich hiervoor schamen. Ik had laatst een klant die graag een luier draagt. Die voelde zich bij mij helemaal vrij”, zegt Eve. ,,En ze kunnen bij ons hun verhaal bij ons kwijt als het bijvoorbeeld thuis niet helemaal lekker loopt”, vult Wendy haar aan.

Nu lezen:   Maria is fetishmodel: 'Iemand vroeg of ik over een hamster wilde plassen'

Eve houdt haar eigen website bij, verzorgt de marketing en administratie, doet modellenwerk en organiseert ook evenementen. ,,Vaak wordt bij sekswerkers aan zorgzame en sociale vaardigheden gedacht, maar het is veel meer dan dat.”

Vanuit Seksworks wisselen sekswerkers hun expertise met elkaar uit. Zo geven Wendy en Eve BDSM-workshops aan collega’s. Ook zijn er workshops over budgettering, filmen voor het social media-platform OnlyFans, marketing en online veiligheid. ,,Bij de workshop online veiligheid wordt uitleg gegeven over hoe je klanten screent en wat red flags zijn”, legt Wendy uit.

Waarom is het nodig dat meer mensen afweten van het beroep van sekswerker? ,,We worden vaak niet gezien als een volledige ondernemer. En het beroep wordt nog te vaak op een hoop gegooid met mensenhandel”, zegt Wendy. ,,Want sekswerk is werk en mensenhandel en uitbuiting is criminaliteit”, herhaalt ze nog maar eens voor de duidelijkheid.

Nu lezen:   Het relaas van een onderdanige vrouw

Omdat stigma weg te halen, is het belangrijk dat deze beroepsgroep uit het verdomhoekje wordt gehaald. ,,Het was tot voor kort bijvoorbeeld niet mogelijk om een zakelijke bankrekening af te sluiten, onszelf te verzekeren of een hypotheek af te sluiten”, benadrukt Eve. Binnenkort gaat dat deels veranderen, want meer banken gaan hun rekening openstellen voor sekswerkers. Ook voert de stichting gesprekken met verzekeraars.

Seksworks ontwikkelt verder trainingen voor gemeentes, de politie en advocatuur. ,,Als wij iets meemaken en aangifte willen doen, dan maken we wel eens mee dat een agent zegt: dat is de risico van het vak. Maar het gevolg is dat wij geen aangifte meer doen als er iets gebeurt. Bij de training leren ze dat het belangrijk is om sekswerkers menselijk te behandelen”, legt Wendy uit. Tilburg loopt volgens haar voorop in het beleid, dat onder meer als een van de weinige gemeenten sekswerk thuis toestaat.

AD 2024

Club RopeMarks