Seksshop is over zijn hoogtepunt heen, maar Henk ziet juist een gat in de markt

Seksshop is over zijn hoogtepunt heen, maar Henk ziet juist een gat in de markt

Winkels waar erotische kleding en spannende speeltjes worden verkocht verdwijnen uit het straatbeeld, aldus cijfers van de Kamer van Koophandel. Henk Wooning heeft aan deze teloorgang geen boodschap. Hij opende onlangs in de Woerdense binnenstad een zaak met kinky lingerie en partykleding. Voor de liefhebbers: er is ook een speciaal hoekje met seksspeeltjes. 

Wooning zelf spreekt niet van een seks- of erotiekwinkel. ,,Mijn winkel is voor mensen met een open mind en gelijkgestemden.” 

Hij richt zich voornamelijk op kleding: lingerie, rokjes en pakjes van latex, die mensen dragen op erotische feesten of dance-events. Dat is 95 procent van zijn omzet. Daar is zeker een markt voor, heeft hij ontdekt. Zijn klanten komen uit het hele land en België. Hij heeft niks met online. Erotische speeltjes heeft hij ook, maar daarvoor moet je wel speciaal in de secret area zijn. Een speciaal afgesloten deel van de winkel.

Wooning, voormalig eigenaar van een transportbedrijf, had tot 1 mei drie jaar lang een zaak in Moordrecht, maar moest daar weg. ,,Ik ben toen wezen kijken in Gouda, maar dat leverde zoveel ellende op. Winkeliers willen zich niet vereenzelvigen met erotiek. Dat heeft toch een wazige naam. Een bijsmaak.” 

Nu lezen:   De meestvoorkomende seksfantasieën volgens onderzoek

Bij toeval kwam de Rotterdammer in Woerden terecht. ,,Ik was hier nog nooit geweest.” Hier bekeek hij drie panden. Eentje beviel hem zo, dat hij besloot met zijn spullen daarheen te verhuizen. ,,Unieke plek, betaalbaar en groot. De winkeliersvereniging was blij. Ze zochten een winkel met reuring.”

De ruimte aan de Rijnstraat is groter dan hij had in Moordrecht. Dat bood hem de kans om een secret area te beginnen. Wooning heeft er niet over gedacht om na zijn vertrek uit Moordrecht te stoppen met zijn zaak en over te stappen op internet, de plek waar erotische spullen nog steeds het meest worden verkocht, aldus de Kamer van Koophandel (KvK). ,,Ik richt me op exclusieve kleding. Mensen willen het komen passen en ervaren hoe het zit.”

Nu lezen:   Rechter moet uitmaken of seksueel pijnigen mag

Terug naar de cijfers van de KvK. Die leren dat het aantal fysieke winkels dat erotische spullen verkoopt de afgelopen jaren flink is gedaald: van 153 (2015) naar 111 (begin 2020). Ook het aantal webshops is afgenomen: van 378 (2015) naar 293 (begin 2020). Wat blijkt nog meer uit de cijfers van de KvK? Dat Zuid-Holland na Noord-Holland de provincie is met de meeste erotiekwinkels. 

In het Groene Hart is, zover te achterhalen valt, de Woerdense zaak van Henk Wooning (Subliem with LEF) de enige fysieke erotische winkel. In Gouda opende vorig jaar aan de Korte Groenendaal Tease & Please zijn deuren. Maar deze ‘seksshop’ is om onbekende redenen alweer gesloten.

Hugo Buist is eind 2017 vanuit zijn huis in Harmelen begonnen met zijn webshop www.erotiekvoordeel.nl. Daarvoor was hij werkzaam in de financiële wereld. Volgens hem heeft de lockdown meerdere fysieke sekswinkels genekt. Hij merkt dat consumenten spullen waar enige discretie bij komt kijken, nog steeds bij voorkeur online kopen. 

Nu lezen:   Gwen van Poorten laat voeten likken

Buist zag zijn omzet de afgelopen jaren met maar liefst 500 procent groeien, vertelt hij. ,,In 2017 zaten we op 10.000 euro. Nu gaan we richting het miljoen. Lingerie is populair, net als verschillende soorten dildo’s en vibrators.”

In tegenstelling tot Wooning richt Buist zich minder op kleding. Hij moet het meer van de toys hebben. De verhouding: 20 tegen 80 procent. De Harmelenaar is blij dat zijn gemeente Woerden sinds kort een zaak als ’Subliem with LEF’ heeft. ,,Hoe meer verschillende winkels hoe beter. Dat sommige mensen zo’n winkel schimmig vinden, dat zit in hun hoofd.” 

Hij zit zelf ook niet stil, verzekert de ondernemer. Een winkel met een erotische escaperoom lijkt hem wel wat. ,,Ik denk dat daar wel een markt voor is

Meer informatie vind je op Subliem

Bron: AD