Waarom hebben relatief veel mensen een voetenfetisj?

Waarom hebben relatief veel mensen een voetenfetisj?

Sommige mensen gruwelen van voeten en moeten niks van deze klompen loopvlees hebben. Anderen staan neutraal tegenover sokkenvullers. Maar een grote groep mensen is juist helemaal weg van voeten. Hoe kan dat?

Naast genitaliën vinden mensen andere lichaamsdelen soms ook opwindend. Voeten zijn daarbij favoriet. Dat ondervonden psychologen van onder andere de University of Bologna (Italië, 2007).

Deze onderzoekers verzamelden alle discussiegroepen over een fetisj (of fetish) van de website Yahoo. Daarna vergeleken ze de voorkeuren van de groepsleden voor lichaamsdelen en lichaamskenmerken en lieten daarbij traditionele gebieden, zoals de kont, achterwege. De wetenschappers ontdekten dat de meesten een seksuele voorkeur voor voeten hadden. Bijna de helft was weg van voeten, terwijl de nummer twee (lichaamssappen) maar bij minder dan tien procent populair was.

Onder fetisjen loopt voetenliefde, ook wel podofilia genoemd, dus op kop. Maar hoe vaak komt deze fetisj voor? Voor een onderzoek met de naam Fifty shades of Belgian Gray ondervroegen psychologen van Universiteit Antwerpen in 2017 duizend Belgen over hun bedpraktijken. Daaruit bleek dat bijna de helft van de ondervraagden ooit weleens aan BDSM had gedaan. Ook gaf bijna tien procent aan seksueel geïnteresseerd te zijn in voeten, mannen vier keer zo vaak als vrouwen. Bijna een op de tien personen heeft dus een bijzondere interesse in voeten.

Een voet krijgt veel meer liefde dan een elleboog, neus of wenkbrauw. Wat maakt dit aanhangsel zo onweerstaanbaar? Daar zijn onderzoekers nog niet over uit, al heeft één neurowetenschapper wel een idee.

Volgens de Amerikaanse Vilayanur Ramachandran ontstaat de voetenliefde in het brein. De hersengebieden die signalen van de voeten en van de genitaliën ontvangen, liggen namelijk naast elkaar. Door een verkeerde bedrading van het brein zouden die signalen dus een beetje door elkaar kunnen gaan lopen. Zo wordt een voet opeens heel sexy.

Veel bewijs voor dit idee is er echter niet. De ware reden voor de voetenvoorkeur blijft dus nog even een mysterie.

Bron: Quest 12 juni 2023

BDSM

BDSM