Betalen om jezelf te laten uitschelden, schoppen en bespugen? 

Betalen om jezelf te laten uitschelden, schoppen en bespugen? 

Wie van jullie losers gaat dit betalen?” Als findomme Poppy* (23) gaat shoppen of uitgebreid gaat lunchen met vriendinnen, post ze met haar smartphone een foto op haar Twitter (@GoddessIkibari) of erotische datingsite Snacc.nl. Niet lang daarna melden zich de eerste online cashpigs, of geldslaven, met een aanbod de rekening op zich te nemen en worden er tributes overgemaakt in de vorm van Tikkies of cadeaubonnen, variërend van 25 tot 200 euro. Sommigen maken zelfs een vast bedrag per maand over om haar rekeningen te betalen, in ruil voor vernedering.

Findomme Kate* (26) domineert een paar uur per dag mannen voor geld, via Twitter (@sweetly_cruel), WhatsApp en Snacc.nl. Haar verdiensten – 2000 tot 3000 euro per maand – geeft ze uit aan luxeproducten. “Mijn subs (onderdanigen, red.) vinden het opwindend om te betalen voor iets waar ze – behalve aandacht – niets voor terugkrijgen. Ik verneder ze door ze het gevoel te geven dat ze niet goed genoeg zijn voor seks. Anderen krijgen een kick om bij te kunnen dragen aan mijn luxeleventje.

Ze aanbidden mij.” Via social media laat Kate haar subs – de vakterm voor de onderworpenen, ‘slaven’ vindt ze geen fijn woord –bijna dagelijks weten wat ze aan het doen is. Soms vraagt ze haar volgers te betalen voor een activiteit. “I need a haircut and my pretty Greek hairdresser to massage my scalp, approach to pay for it,” schrijft ze op Twitter, gevolgd door een hartje en twee klinkende champagneglazen. Een twitteraar reageert op de post dat hij met liefde een tondeuse over haar hoofd haalt en nog geld meeneemt ook.

Welkom in de lucratieve wereld van financial domination, een vorm van bdsm, die online een vlucht heeft genomen tijdens corona. Financial domination, ook wel findom, gaat in zijn puurste vorm niet over ‘voor wat hoort wat’, het versturen van geld alleen al is opwindend voor finsubs. Ze maken Tikkies over in ruil voor aandacht in de vorm van vernedering. Seksuoloog Erik van Beek is gespecialiseerd in fetisjen als bdsm. “Voor mannen die niet fysiek, emotioneel of persoonlijk afhankelijk van iemand willen zijn, biedt online contact een uitkomst.

Zij masturberen op een fantasie die op deze manier verder wordt aangewakkerd.” De online relatie tussen een sub en een cashqueen kan volgens Van Beek overigens net zo veel impact hebben als fysiek contact – in sommige gevallen zelfs meer. “Online geef je je makkelijker over, omdat je de andere persoon nooit in het echt hebt ontmoet. Mannen kunnen hierdoor meer geld uitgeven dan goed voor ze is. Ze dansen op het randje van een ravijn. De kick die zij krijgen van findom, het down and out kunnen gaan; alles verliezen wat ze hebben en bankroet raken, wordt door online contact soms groter.”

De behoefte om gedomineerd te worden, kan volgens de seksuoloog zijn ontstaan door een traumatische ervaring in de jeugd, omdat iemand al op jonge leeftijd bang was om vernederd te worden door bijvoorbeeld ouders of klasgenoten, maar hier tegelijkertijd een bepaalde spanning bij voelde.

“Maar het kan ook aangeboren zijn, of toevallig ontstaan. De seksuele interesse ontwikkelt zich dan verder in de loop der jaren. Subs kopen met findom de aandacht van veelal aantrekkelijke vrouwen. Daarmee krijgen ze het idee dat de cashqueen van hen is, terwijl ze eigenlijk weten dat ze haar niet volledig voor zichzelf hebben. Die onbereikbaarheid werkt als brandstof voor de fetisj.”

“Ik ben van nature dominant, maar niet op een vervelende manier. Door mannen sensueel te benaderen, verleid ik ze en krijg ik vaak mijn zin,” legt Kate uit. Findom is voor Kate overigens niet alleen een springplank naar een luxeleven, zij krijgt op haar beurt ook een kick van het financieel domineren. “Ik word seksueel opgewonden door deze interactie met onderdanige mannen. Delegeren en veel geld verdienen geeft mij een machtig gevoel; ik voel me soms net een maffiabaas.”

Bij findom komt geen seks kijken en er wordt zelden fysiek afgesproken, zoals bij sugardating wel het geval is. Kate: “De mannen raken mij met geen vinger aan. Heel soms doen we een drankje, omdat de mannen het opwindend vinden om het geld live te overhandigen. Ik verneder ze tijdens zo’n cash meeting, of geef ze opdrachten. Zo moet een van mijn subs soms met klusjes helpen in het huis van mijn vrienden. De teugels heb ik in handen, dat is bij sugardating niet altijd het geval.” Poppy vult aan: “Als ik met een sub afspreek voor een cashdrop, is dat op een parkeerterrein in een woonwijk, zo’n live ontmoeting duurt meestal niet langer dan een paar minuten. Ik heb weleens een sub in zijn kruis geschopt op zijn verzoek, of in zijn gezicht gespuugd. Maar het meeste contact vindt online plaats. Hoe hoger de tribute die ze overmaken, hoe meer aandacht in de vorm van vernederende opmerkingen of opdrachten.” De vernedering kan bestaan uit een paar korte maar krachtige momenten, waarbij een man wordt uitgescholden of een opdracht moet uitvoeren zoals met blote knieën in rijstkorrels gaan zitten, maar het kan ook uren voortduren, zoals bij een draining-sessie het geval is; de stroom van beledigingen en eisen stopt dan pas als een bepaald bedrag is bereikt of de bankrekening van een sub letterlijk leeggetrokken is.

De subs van findommes Poppy en Kate zijn mannen van alle leeftijden, van studenten tot politici en succesvolle ondernemers. De vrouwen richten zich met hun foto’s en filmpjes met sexy poses (uitdagend gekleed, met naaldhakken, een glimp van sexy lingerie, lak en leer, maar nooit naakt) bij voorkeur op mannen met een goed gevulde portemonnee. “Mijn gehele gezicht laat ik alleen zien aan subs met wie ik al lange tijd contact heb,” vertelt Kate. Met de meeste subs bouwt Kate een persoonlijke band op. “Soms kom ik erachter dat de mannen mentale problemen hebben. Of zich in de schulden moeten werken om geld naar mij over te kunnen maken. Daar trek ik de grens. Ik blijf dan wel met ze in contact, omdat ik om ze geef, maar las dan een betaalpauze in.”

Wat touwen en kettingen zijn bij bdsm, is geld bij findom: findommes ketenen hun subs financieel. Voor de vrouwen is het vaak empowering, in feite zeggen de findoms: dit ben ik waard en als je dat niet kunt betalen, rot je maar op. De laatste jaren heeft financial domination meer zichtbaarheid gekregen door social media en op tv. In de Netflix-serie Bonding gaat het om Tiff, een studente die bijklust als dominatrix. In een aflevering ontmoet ze een succesvolle directeur die opgewonden raakt door haar 10.000 dollar te laten uitgeven in een kledingwinkel. In de Gen Z-serie Euphoria wordt middelbare scholier Kat financial dominatrix om haar seksualiteit op te eisen. De fetisj wordt steeds zichtbaarder. Het was voor veel femdommes, die hun subs normaal gesproken live vernederen, dé manier om tijdens de coronapandemie hun inkomen te verdienen.

Findomme Poppy volgde een mbo-opleiding in de zorg en werkte in een bakkerij toen ze ontdekte dat ze op een makkelijkere manier wat geld kon bijverdienen door haar gedragen sokken te verkopen op Marktplaats aan voetfetisjisten, of filmpjes en foto’s van haar voeten online te delen voor geld. “Ik heb altijd een interesse gehad in het spel van macht. Toen ik online een bdsm-video zag waarin de vrouw de man domineerde, wist ik meteen dat dominatrix zijn iets voor mij was. Het geeft mij geen erotische opwinding, ik krijg een kick van het geld. Ik verdiende al een periode mijn geld als femdomme in bdsm-studio’s of hotelkamers, toen corona roet in het eten gooide. Sinds anderhalf jaar verdien ik mijn geld als online findomme en inmiddels verdien ik daar een goed maandinkomen mee.”

Volgens Poppy en Kate kan niet iedereen zomaar findomme worden. “Het gaat om meer dan een man zomaar uitschelden in ruil voor geld. Het is belangrijk om te weten wat de sub wil en hem met respect te behandelen,” vertelt Poppy. “Een aantal vriendinnen heeft het ook uitgeprobeerd, maar kwam er al snel achter dat het harder werken is dan het lijkt,” zegt Kate. “Je moet veel tijd investeren in het contact opbouwen én onderhouden met de mannen. Daarnaast moet dominantie in je zitten en moet je weten hoe je het moet inzetten om uiteindelijk te krijgen wat je wilt: geld en aandacht.”

Findom is een extreem dure fetisj, te vergelijken met een prijzige hobby als golfen of varen. Paul* (53, ambtenaar) is een vaste sub van findomme Poppy. Hij zegt: “Het erotische zit hem voor mij in het opgeven van de financiële controle. Mijn ‘godin’ komt op de eerste plaats, ik wil haar rekeningen betalen. Het gevaar schuilt er wel in dat ik al mijn geld aan haar uitgeef, al mijn spaargeld gaat eraan op. Ik heb nu een schuld van tussen de 5000 en 10.000 euro, het is maar de vraag of ik ooit nog schuldenvrij kan leven. Ik heb al een auto moeten verkopen om ermee door te kunnen gaan.

In een spreadsheet hou ik alle uitgaven aan findom bij, de laatste twee jaar loopt het uit de hand. Ik heb al vaker gedacht aan stoppen, maar ik vind het spannend en ik ben altijd op zoek naar de grenzen. Ik hou van extreme sports, zeg ik zelf weleens. Het is zeker verslavend.”

Seksuoloog Van Beek waarschuwt daarom voor de gevaren van findom: “Zorg ervoor dat het een spel is tussen twee mensen met wederzijdse interesse voor de kink. Is de cashqueen betrouwbaar en heeft ze goede bedoelingen met de sub? En voorkom dat je in het dagelijks leven in je fantasie blijft hangen en het contact met de werkelijkheid verliest. Niet alle vrouwen willen op een dergelijke manier worden behandeld.”

Toch kan findom voor sommige mannen ook iets positiefs bijdragen, bijvoorbeeld het onder controle krijgen van angsten, zegt Van Beek. “Angsten die zijn ontstaan in de jeugd, blijven vaak op volwassen leeftijd aanwezig. Neem bijvoorbeeld de angst als kind om vernederd te worden. Als dit tijdens het spel tussen een finsub en cashqueen wordt herbeleefd, kan de sub soms meer controle over de angst krijgen. In die zin kan het ook helend werken.”

* Poppy en Kate zijn pseudoniemen, de naam van sub Paul is vanwege privacyredenen gefingeerd.

Findommes kunnen hun diensten in Nederland online aanbieden via Twitter en Snacc.nl. Eigenaar Ko Yang van Snacc.nl startte de erotische datingsite tijdens corona. “Ik had mijn andere bedrijven in 2017 verkocht en was al met pensioen, maar tijdens de lockdowns sloeg de verveling toe; het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het viel me ook op dat er in Nederland nergens een plek was waar findommes en erotische influencers openlijk promotie voor zichzelf konden maken, ook niet op Only Fans.” Snacc.nl werd in mei gelanceerd, toen de seksbranche weer open mocht, en werd direct overladen met aanmeldingen. “Naast findommes en erotische influencers, die er meteen opdoken, zitten er ook veel ‘fun daters’ op de site. Ze maken gebruik van de incognito-modus, waarbij je alleen zichtbaar bent voor iemand met wie je daadwerkelijk wilt gaan chatten.”

Sinds de start zijn er circa veertig findommes actief op het platform. “Geldslaven zijn niets nieuws,” zegt Ko Yang. “Voorheen waren dit voornamelijk mannen die een contract tekenden waarin ze vastlegden dat ze maandelijks een vast inkomen overmaakten aan hun dominatrix. De findommes die tijdens corona online actief werden, laten zich zoveel mogelijk uitbetalen via een Tikkie of cadeaubonnen. Een cashqueen is niet te verwarren met een sugarbabe die zich door mannen laat fêteren op tripjes naar Dubai of met hen gaat shoppen. Findommes willen diezelfde luxe en geld, maar gaan niet met een man mee.”

De cashqueens zijn knappe, jonge vrouwen van in de twintig die zelfstandig opereren, niet onder dwang van een loverboy, aldus Ko Yang. “Soms ontvangen ze wel 1000 euro per dag aan giftcards voor tassen en schoenen, alleen maar door het plaatsen van een bonnetje van de cocktailbar of een paar laarzen en het sturen van een paar vernederende berichtjes. De findommes genieten ervan mannen gek te maken en er niets fysieks voor terug te geven.

Voor de mannen draait het om aandacht geven en krijgen.” Voorlopig zal het aantal findommes nog wel blijven toenemen, schat Ko Yang in: “Het idee van easy money en dure spullen, zonder seksueel contact, nodigt meer vrouwen uit het ook te proberen. Uiteindelijk blijft een kleine kern over, want het is niet gemakkelijk voor iedereen.”

Speciaal voor Panorama hield findomme Poppy een dagboek bij van één dag uit haar leven.

8.30 uur. Ik heb zin om er weer een leuk dag van te maken! Meteen post ik een berichtje op Twitter met de tekst: ‘Want the opportunity to fall in my cruel, deep down hole and never come back from it? Approach correctly.’ Ik krijg al snel een aantal leuke berichten van mijn klanten, ze betalen netjes hun tribute van 35 euro. Ik verdien 70 euro.

12.00 uur. Tijd voor een lekkere lunch. Ik bestel sushi en eis van mijn klanten om voor mij te betalen. Die klant die betaalt, krijgt er een leuke opdracht voor terug: hij mag alleen de korstjes van zijn brood opeten. De rest moet hij laten liggen.

13.00 uur. Tijd voor de derde post voor op Twitter: ‘Het is tijd om mij te voorzien van luxe, ik ga zo shoppen en jullie zorgen dat ik NIKS te kort kom, zorg jij dat je netjes je geld overhandigt? Locatie in DM na je tribute.’

14.00 uur. Een klant heeft zichzelf aangemeld en betaalt voor mijn aandacht. Ik heb hem een locatie gegeven waar hij op de afgesproken tijd moet staan, zodat hij zijn contante geld komt afgeven. In ruil daarvoor moet hij mijn schoenen schoonlikken en geef ik hem een paar flinke tikken op zijn gezicht.

14.30 uur. De klant is op tijd en geeft mij het afgesproken bedrag: 200 euro.

15.00 uur. Eindelijk in de stad, tijd om lekker rond te kijken of ik wat mooie nieuwe lingerie en speeltjes kan scoren voor mijn business. Ik koop een sensueel setje van het merk Blue Bella en een mooi, leren zweepje, een single tail whip.

17.00 uur. PLING! Een melding van mijn crypto-app, die ik gebruik om mannen geld te laten overmaken. Ik heb zojuist 120 euro van een onderdanige klant gekregen, met een mailtje: “Speciaal voor U, crypto staat er goed voor, U verdient dit, onderdanige groet.”

19.20 uur. Een klant, CEO van een groot bedrijf, meldt zich. Wij hebben over tien minuten een sessie en hij zegt dat hij er al is.

19.30 uur. De sessie, femdomgerelateerd, begint. Kort gezegd: mijn klant wil gedomineerd worden door een vrouw; de vrouw is alles, de man is niks. Na de sessie wil hij een eenzame opsluiting met bondage en een sensory deprivation hood op zijn hoofd (een masker dat zintuigen wegneemt en waarin hij dus beperkt kan horen, ruiken en zien). Hij betaalt mij eerst netjes 350 euro.

21.00 uur. De sub zit nog de kelder, helemaal opgesloten, over een half uur is het tijd om hem te bevrijden.

21.30 uur. Na afloop praat ik nog even bij met mijn klant. Hij vond het weer een hele fijne ervaring, het voelt therapeutisch voor hem om niet constant dominant te hoeven zijn.

22.15 uur. De werkdag is voorbij! Ik ga lekker in bed liggen om Married at First Sight te kijken. Ik maak nog een korte laatste post: ‘Send silent while I sleep,’ met een foto van mijn nieuwe zweep en het lingeriesetje en daarbij mijn bitcoin-adres. Dan leg ik mijn telefoon weg en vertel mijn partner hoe mijn dag was en wat ik allemaal heb gedaan.

Bron: Panorama 2021

BDSM

BDSM