Europees Hof: sadomasochisme mag gestraft

Europees Hof: sadomasochisme mag gestraft

De Britse staat heeft het recht sado-masochisten achter de tralies te zetten wegens het toebrengen van letsel aan hun partners, ook als dat met hun toestemming gebeurt. Dit heeft het Europees Hof van justitie gisteren bepaald.

“De staat is zonder twijfel bevoegd het toebrengen van lichamelijk letsel te reguleren via de strafwet. Het bepalen van de grens van het letsel dat met toestemming van het slachtoffer wordt toegebracht is hoofdzakelijk een zaak voor de autoriteiten”, aldus de uitspraak. De kwestie was bij het Hof aanhangig gemaakt nadat in 1992 drie Britse homoseksuelen gevangenisstraf kregen opgelegd wegens sadomasochistische praktijken. Daarbij hadden ze elkaar, met wederzijdse toestemming, verwondingen aangebracht aan geslachtsorganen en de huid. Van die uitspattingen hadden ze video-opnamen gemaakt, die in handen waren gekomen van de politie. Na de publiciteit verloren ze alledrie hun baan en een van hen moest zich onder psychiatrische behandeling laten stellen. Omdat ze de uitspraak van de Britse rechter in strijd achtten met de rechten van de mens, brachten ze de zaak naar Straatsburg.

De negen rechters van het Europese Hof concludeerden unaniem dat de Britse uitspraak niet was gebaseerd op vooroordelen jegens homoseksuelen. De Britse autoriteiten zouden zich terecht hebben bemoeid met de privé-omstandigheden van de drie, omdat zoiets nu eenmaal “in een democratie noodzakelijk is voor de bescherming van de gezondheid”. Zoals de staat de burgers kan beschermen door ze te dwingen een helm te dragen op een motorfiets, zo mag die ook het privé-leven binnendringen om het individu tegen zichzelf te beschermen, aldus het vonnis.

De uitspraak was een welkome overwinning voor de Britse voorstanders van de EU. Juist de Conservatieven hebben het Europese Hof herhaaldelijk beschuldigd van te veel inmenging in interne aangelegenheden. De Britse burgerrechtenorganisatie Liberty, die de mannen in hun beroep had gesteund, veroordeelde de uitspraak. “Het is uitermate belachelijk dat de seksuele activiteiten waaraan een paar bereidwillige volwassenen zich onder elkaar overgeven illegaal zouden zijn, terwijl niemand behalve zij er iets mee te maken heeft.”

Bron: Trouw 1997

BDSM

BDSM