‘Ik zou je graag temmen’

‘Ik zou je graag temmen’

Componist Georg Friedrich Haas en kunstenaar Mollena Williams vonden elkaar in een bijzondere meester-slaafrelatie. Voor de voorstelling Hyena werkten ze voor het eerst samen.

‘Ik zou je graag temmen.’ Die woorden schreef Georg Friedrich Haas aan Mollena Williams toen hij haar benaderde via datingapp OkCupid. Haas, een van de belangrijkste hedendaagse componisten, betuigde zich in zijn bericht complimenteus, zachtaardig, oprecht. Om vervolgens voor te stellen om haar te temmen. Ook Williams is kunstenaar. Haar werk valt binnen verschillende disciplines maar kent twee constanten. De vorm ligt altijd in het verlengde van storytelling, of ze nu schrijft, doceert of op een podium staat. En het onderwerp is altijd ‘bdsm’, de verzamelnaam voor verschillende seksuele uitingen die voorheen bekend stond als sm maar nu is uitgebreid met ‘bondage’ en ‘discipline’.

‘I would like to tame you.’ In de context van bdsm klinken Haas’ woorden niet brutaal maar hoffelijk. Nederig bijna. Williams zei ja. Haas zou haar later niet alleen een ring om de vinger schuiven maar ook een halsband om de nek, de ‘collar’ die in de bdsm-scene de relatie tussen meester en slaaf, de dominante en de onderdanige partij, symboliseert.

Lees verder op deGroeneAmsterdammer (9 mei 2018)

[widgets_on_pages id=”advertentie”]

BDSM

Actualiteiten