Alles wat je wil weten over BDSM

Alles wat je wil weten over BDSM

Taboes over seks moeten doorbroken worden, vinden wij. Zo ook als het gaat om BDSM. Waar staat BDSM voor en wat houdt het precies in? Voor alle basics rondom BSDM (Bondage & Discipline, Dominantie & Submissie) en SM (Sadisme & Masochisme) zit je hier goed.

Wie Fifty Shades of Grey heeft gelezen of gezien, heeft gegarandeerd een bepaald beeld bij BDSM. Veel mensen verwarren SM met BDSM, maar in werkelijkheid is SM – dat staat voor sadomasochisme – een klein onderdeel ervan. BDSM staat voor diverse seksuele handelingen, waaronder bondage, dominantie, rolspellen, spankingchoking, en nog veel meer. Soms is er – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – helemaal geen sprake van seks. BDSM betekent voor iedereen iets anders, maar is ruwweg op te delen in drie categorieën: Bondage & Discipline, Dominantie & Submissie en Sadisme & Masochisme.

Als je denkt aan spanking, (lightchoking en dat soort handelingen, dan zit je in de categorie SM. Sadomasochisme gaat over het genieten van pijn – iemand anders pijn doen (sadisme) of zelf pijn ondergaan (masochisme). Er zit een dunne lijn tussen pijn en plezier: de gebieden in je hersens die over deze twee dingen gaan, liggen heel dicht bij elkaar. Bij pijn kan er ook endorfine, het welbekende gelukshormoon, vrijkomen. Pijn toebrengen of ondergaan kan dus – in de juiste setting – voor seksueel genot zorgen.

Dominantie en Submissie, ook wel powerplay genoemd, gaan over controle. Meestal neemt één iemand de dominante rol (top of dom) en de ander de onderdanige rol (bottom of sub) op zich. Degene met de dominante rol neemt de leiding en heeft (voor het grootste deel) controle. De onderdanige geeft de touwtjes uit handen en moet vertrouwen hebben in de ander.

Mocht je zelf (een lichte variant van) BDSM willen uitproberen, dan is het heel belangrijk dat je dit doet met iemand die je vertrouwt. Zoals altijd het geval is bij seks, is communicatie key. Bij BDSM is dat nóg een stuk belangrijker. Bespreek eerst goed wat je verwacht, wat je fijn vindt en waar je grenzen liggen. Wederzijds consent staat altijd voorop. Je hoeft helemaal niets te doen wat je niet wil of waar je je niet comfortabel bij voelt, ook als je daar halverwege achterkomt.

Spreek van tevoren een safe word af dat je kan gebruiken als je wil stoppen. Dat kan van alles zijn, maar het is handig om een vrij specifiek woord te kiezen dat niet met seks te maken heeft (bijvoorbeeld banaan of boerenkool – op de een of andere manier is het woord vaak voedsel-gerelateerd). Zorg dat van tevoren voor alle partijen duidelijk is dat dit safe word betekent dat jullie meteen stoppen.

Bron: Cosmopolitan

BDSM

BDSM